Retkinikkarin tarinat / Ruoka / Nyhtöpossua nuotiolla

Nyhtöpossua nuotiolla

with Ei kommentteja

Pulled Pork on nyt kovasti muodissa, joten täytyihän minunkin kokeilla sitä. Jos se onnistuu kotiuunissa helposti, niin miksei sitten nuotiolla. Päätin tehdä itselleni maukkaan illallisen. Olin nimittäin kavereitteni kanssa arki-iltana tulilla, mutta en halunnut käyttää koko iltaa kokkaamiseen, joten yritin päästä hyvin helpolla.

retkinikkari-0712

Hain kaupasta Pulled Pork -paketin ja vähän tykötarpeita. Otin varastostani mukaan Dutch Ovenin, eli uunipadan. Se on valurautainen ja paksuseinämäinen keittoastia, joka on erittäin monikäyttöinen nuotiokokkailuun. Sen kansi on muotoiltu niin, että sen päälle voi nostella palavia puita ja kekäleitä. Niin saadaan uuniin ylälämpö.

Pistin Dutch Ovenin nuotioon. Ei ihan kovimpaan liekkiin, vaan sopivasti siihen loisteeseen. Kaapaisin ison köntin voita pataan ja puolikkaan punasipulia perään. Lastalla vähän pyörittelin sipulia, ettei se pala, mutta tummuu mukavasti.

Avasin nyhtöpossupaketin ja puristelin sen padan pohjalle. Vähän painelin lastankärjellä könttiä pienemmäksi. Sitten se sai jäädä hiljaiselle tulelle. Kokeilin kädellä lämpöä padan alareunasta ja kun kämmentä pystyi pitämään liekkiä kohden muutaman sekunnin, oli lämpö sopiva. Tasaisin välein käänsin uunipataa 180 astetta ja pyöräytin lastalla lihat ympäri.

retkinikkari-0716

Olin löytänyt kaupasta pienen napostelupaketin oliiveja, jonka tyhjensin pataan. Foliopussi oli turvallisempi kuskata maastoon kun lasipurkki. Ja itseasiassa pikkupussissa oli juuri sopiva määrä oliiveja paistokseeni. Tuubista pursotin pataan valkosipulia ja maustemyllystä murskasin lihan päälle Scandinavian Forest -maustetta. Kansi kiinni ja liha jäi taas muhimaan.

Halkaisin vaalean vehnäsämpylän, levitin sille voita ja laitoin sen ritilälle, halkaistu puoli tuleen päin. Otin siihen pikkuisen tummaa pintaa ja käänsin sämpylän toisin päin. Laitoin paksun viipaleen kermajuustoa sämpylälle ja se sai sulaa nuotion lämmössä.

Pulled Porkin mukana oli tullut kastikepussi, jonka levitin pataan ja hämmensin lihan sekaan. Otinn lastan kärjellä pienen maistiaisen ja liha maistui erinomaiselta. Asettelin sämpylän auki lautaselle. Pehmeän juuston päälle laitoin muutaman salaatinlehden, annostelin sen päälle padasta hyvänkasan porsaan lihaa. Olin tuonut vähän BBQ-maustetta, jota pursottelin sämpylän väliin.

retkinikkari-0719

Oli oikein maukas setti ja yksinkertaisestihan se valmistui. Loppuliha meni suoraan padasta lusikoiden kavereitteni suihin. Eikä kukaan valitellut, päinvastoin. Kotiin päästyäni piti pata heti putsata. Kaavin astian puhtaaksi, laitoin sen hetkeksi likoamaan lämpimään veteen ja harjasin puhtaaksi. Yhtään tiskiainetta ei saa käyttää, ettei se imeydy valurautaan. Kun Dutch Oven oli putsattu, levitin sen sisään talouspaperilla tasaisen kerroksen oliiviöljyä. Sitten se oli valmiina varastoon odottelemaan seuraavia ruokaretkiä.

retkinikkari-0720

Share