Retkinikkari on TV2:n Erätulilla-ohjelman osa, jossa retkeilytoimittaja Joppe Ranta vei katsojat retkeily- ja erätaitojen maailmaan. Lyhyet videonpätkät kertoivat varusteiden huollosta, opastivat retkillä tarvittaviin taitoihin tai näyttivät retkeilyvälineiden rakentamista.

Retkinikkari tuli sosiaaliseen mediaan oman facebooksivun kautta keväällä 2014 ja saavutti nopeasti satoja tykkääjiä. Nyt Retkinikkari nikseineen ja vinkkeineen jatkaa tarinaa tällä nimikkosivullaan blogikirjoitusten muodossa.


Retkinikkarin esittely YLEn nettisivuilta:

Retkeilytaidot ovat ikiaikaisia juttuja

Julkaistu 28.02.2014 – 09:23. Päivitetty 16.05.2014 – 08:58

17-211453392b779e4a8

Retkinikkari Joppe Ranta Kuva: Yle/Joppe Ranta

 

Niksejä ja nikkarointeja

Luonnossa liikkumisessa ja retkeilyssä omat tavat sekä tottumukset luovat perustan, mutta monen pikkuasian oppiminen saattaa helpottaa tekemistä. Retkeilyssä omaksutut tiedot ja taidot saattavat nousta arvoonsa, kun joku menee pieleen tai halutaan muuten vaan helpottaa elämistä metsässä. Monille retkeilyvälineen omistaminen ei vielä tarkoita sen käytön osaamista eikä hyväkään väline auta, jos se on hoitamattomuuttaan päässyt rikkoutumaan. Kukaan ei kuitenkaan ole mestari syntyessään, eikä taitavinkaan ole koskaan täysin oppinut.

Joppe Rannan pitkä matka retkeilijänä ja partiolaisena on tehnyt harrastuksesta pikkuhiljaa ammatin. Hän on nykyisin retkeilytoimittaja ja toimii laajasti ulkoilmaelämän eri puolilla, toimien muun muassa retkeilyvälineiden asiantuntijana ja myyjien kouluttajana.

– Kyllä tämä ihan pikkupojasta asti on intohimona ollut. Kaupunkilaispoikana metsäkokemukset etsittiin rakentelemalla läheiselle pajupellolle majoja ja kesäisin seikkailin isovanhempien kanssa mökillä Itä-Hämeessä, Joppe kertoo.

Joppe Ranta muistelee oppineensa kantapään kautta monenlaisia retkitaitoja ja ymmärtämään niiden merkityksen leikkiessään intiaania E. T. Setonin kirjojen innoittamana. Kirjallisuudesta ahmittiin myös ohjeet erilaisten leirirakennelmien tekemiseen ja pikkunikkarointeihin.

– Partioon liittyminen sitten räjäytti pankin, kun sain suunnata kaiken tarmoni retkeilyyn ja rakenteluun, ihan luvan kanssa, Ranta naurahtaa. Sillä tiellä hän on edelleen.


Halu opettaa vie eteenpäin

Vaikka Joppe Ranta on kokemisen kautta oppinut paljon, ylistää hän vanhojen konkarien kirjoja, joista hän on ahminut tietoa ja saanut virikkeitä. Siksi hän itsekin haluaa olla mukana kertomassa erätaidoista ja kertaamassa ihmisille menneiden aikojen eräperinteitä.

– Niistä kuitenkin ammennetaan nykyiset retkeilytaidot. Nämä ovat ikiaikaisia juttuja ja minä olen enemmänkin sanansaattaja, kuin näiden taitojen keksijä, Joppe Ranta painottaa. Moni asia on muotoutunut vuosien saatossa ja olisi väärin jakaa niistä kunniaa vain yhdelle ihmiselle.

17-211153392b7799248

Retkinikkari Joppe Ranta Kuva: Yle/Tapio Rissanen

 

Erätulilla-ohjelman osana on Retkinikkari, jossa Joppe Ranta opastaa erilaisiin erätaitoihin ja esittelee käytännön niksejä. Halu opastaa ja kertoa näistä asioista oli Rannalla motiivina, kun Retkinikkaria ryhdyttiin tekemään.

– Ei kaikessa kannata itse ensin epäonnistua, kun joku on sen jo tehnyt puolestasi, Joppe Ranta analysoi ohjelmiensa hyötyjä.

Retkinikkareissa näytetään eräelämän niksejä monelta kantilta. Tärkeänä elementtinä on esimerkiksi tuli. Sitä opetellaan sytyttämään sateessa. Sille tehdä risukeitin, jossa se saa palaa turvallisesti ja luontoa tuhoamatta. Tuli laitetaan tuomaan myös valoa, kun oluttölkistä askarrellaan kynttilälyhty.

– Yhtälailla kannamme huolta varusteiden kestävyydestä, kun opastamme katsojia vaatteiden kyllästämisessä, vaelluskenkien hoidossa tai retkikirveen perushuollossa, Joppe Ranta luettelee esimerkkejä erilaisista ohjelma-aiheista.

Joppe kertoo ideoiden tulleen elävästä elämästä, kun hän liikkuessaan on törmännyt retkeilijöiden vastoinkäymisiin tai suoranaiseen taidottomuuteen. Hän muistuttaa, että joskus tiedon ja taidon puute voi johtaa vaaralliseenkin tilanteeseen.


Mukavaa tuotantoa

Joppe Ranta ylistää Retkinikkarien tekemisen mukavuutta.

– Kun itsellä on visio ja tietämys aiheesta, on upeaa kun ympärillä on ammattitaitoa, jolla se saadaan esitettävään muotoon. Juha Korhosella, joka toimii Retkinikkarien ohjaajana, kuvaajana ja editoijana, on vahva näkemys lopputuloksesta ja kyky pitää kasassa koko projekti.

17-211253392b779a90b

Joppe Ranta ja Juha Korhonen Kuva: Yle/Tapio Rissanen

 

Retkinikkaria tehdessä kuvataan monesta kulmasta ja nauhoitetaan paljon erilaisia ääniä sekä puheita useaan kertaan. Hän ihmettelee ettei Juha Korhoselta jää mikään osa kohtauksesta tai lauseista tallentamatta, minkä puuttumisen havaitsisi vasta leikkuupöydällä.

– On mielenkiintoista huomata, vaikka Juha luotsaa toteutusta täysin, on lopputulos kuitenkin minun näköiseni, eikä rooli tai näytelty esitys, Joppe Ranta huomauttaa.

Ohjelmasarjan saama positiivinen palaute ilahduttaa Joppe Rantaa suuresti.

– On ollut kiva kuulla, että esimerkiksi risukeittimen tekeminen on innostanut useita kokeilemaan samaa.

Omia keittimiään ovat tehneet Jopen opeilla muun partiolaiset leireillään ja monet yksittäiset retkeilijät. Risukeittimien teemalla järjestettiin tammikuussa jopa kokonainen tapahtuma, jossa vieraili 60 ihmistä ja kymmenkunta otti osaa omaperäisimmän risukeittimen kilpailuun.


Taitoja vaikka lähiretkelle

Vaikka retkeilyn tiedot ja taidot ovat Joppe Rannalle tärkeä asia, ei hän halua tehdä siitä itsetarkoitusta.

– Kyllähän se on tärkeintä, että lähtee sinne retkelle, riippumatta onko nyt jokainen solmu hallussa, hän muistuttaa.

Joppe Ranta kehottaa myös retkeilemään ja liikkumaan luonnossa omien tarpeiden mukaan. Hän kritisoi niitä, jotka luovat muille toimintamalleja ja väheksyvät kanssaretkeilijöiden suorituksia.

– En minä häpeä sanoa, etten tykkää pitkistä vaelluksista, joita moni pitää tosiretkeilijän mittarina.

Mieluummin hän istuisi vaikka viikon katselemassa kaunista tunturimaisemaa kuin ravaisi kieli vyön alla kilometrejä keräillen.

– En minä silti halveksi niitä, jotka sillä lailla tekevät, hän vakuuttaa.

Itse hän haluaisi joskus vetäytyä luonnon helmaan ja rakentaa ajan kanssa mallileirin.

– Sellaisen jota monissa kirjoissa kuvataan oikeaoppiseksi, missä olisi rakennelmat tehty narusidoksilla, kattiloille veistetty koukut puista ja kaikki muukin viimeisen päälle, Joppe Ranta hehkuttaa. Hän haaveilee herkullisista nuotioruuista, levähtämisestä havuille louekankaan alle ja muutenkin rauhallisesta olotilasta, missä korkeintaan leiriin lentävä kuukkeli häiritsisi elämän ihanuutta.


Retkinikkarin kaikki videot Yle Areenassa

Retkinikkari on myös Facebookissa.

Koko artikkeli: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/02/28/retkeilytaidot-ovat-ikiaikaisia-juttuja

Share