Retkinikkarin tarinat / Rantapirtti / Musiikki / Vanha mies ja onni

Vanha mies ja onni

with Ei kommentteja

Vanha mies ja onni

Vanha Arvo Turtiaisen sanoittama ja Olle Söderholmin säveltämä kappale on seurannut minua siitä lähtien, kun aikoinaan kuulin sen enoni Eki Suomaan esittämänä 1978 ilmestyneeltä Talon pojat -LP-levyltä.

Rantapirtin versio kappaleesta Vanha mies ja onni.
Äänessä, Joppe Ranta, Eki Suomaa, Kari ja Heikki Ranta.
Kuuntele se Spotifyista

Tämä hieno kappale on kuultu Erkki Suomaan esittämänä häissäni, syntymäpäivilläni ja myös hopeahäissäni. Nyt tämä sielunmaisemaani vahvasti kuuluva Vanha mies ja onni -kappale on astunut askeleen eteenpäin elämässäni. Vuosikymmeniä minulla oli haaveena laulaa se itse. Laulaa se jotenkin muuten kuin vain autolla ajaessa tai levyn mukana hyräillen.

Pikku hiljaa haave kasvoi todeksi, kun ajatus kappaleen ”levyttämisestä” muuttui konkereettiseksi mahdollisuudeksi. Kun perheeni musikaaliset lapset sai houkuteltua mukaan, otettiin nykytekniikka käyttöön ja ryhdyttiin laulun tekoon. Oli hieno juttu, että  saatiin kappaleen alkuperäinen esittäjäkin mukaan projektiin. Olihan Vanha mies ja onni minulle nimenomaan Eki Suomaan esittämänä se tärkeä kappale.

 

 

Enoni Eki Suomaa soittaa ja laulaa. Musisoinut olen hänen kanssaan jo vaippaikäisenä.

Huhtikuussa 2021 kokoonnuimme studiollemme nauhoituksiin, poikieni Karin ja Heikin sekä enoni Eki Suomaan kanssa. Työn alla oli pari muutakin kappaletta, mutta minulle tärkeimpänä Vanha mies ja onni julkaistaan nyt ensimmäisen.

 

Minulle kuva, minkä Vanha mies ja onni -kappale on aina verkkokalvolle tuonut, on mökiltäni Sysmästä, tai nykyisin oikeastaan Heinolasta. Todellisuudessa kuva voi olla mistä vain maalaismaisemasta. Minulle se on Kalliojärven ranta, vaikka ei täällä ole niittokoneen raksutusta kuultu vuosikymmeniin.

 

Kappaleen kuvittaminen videolle oli ensin haaste, koska pakkomielteeni on saada kuvaan sama asia, mistä laulussa lauletaan. Nyt ravistin senkin taakan harteiltani kun keksin vuosi sitten Lapissa kuvatun materiaalin sopivan musiikkivideooni. Teimme Jesse Jokisen kanssa ruskareissun ja Keimiöniemen kalamajoilta Jessen taltioima upea kuvamaailma istui kappaleeseen täydellisesti. Jessen kuvissakin on vanha mies ja onni.

Jesse Jokinen, luottokuvaaja ja hyvä ystävä.

Rantapirtin Vanha mies ja onni on pitkälti Heikki Rannan hienon työn tulos. Akustisen kitaran on kappaleeseen soittanut Eki Suomaa, mutta pianon, basson, haitarin ja muut soittimet ovat Heikin soittamia. Miksauksen Heikki teki toiveitteni mukaisesti ja sai meidän kaikkien laulut nosteltua esille.

Kari laulaa osuuttaan ja Heikki nauhoittaa.

 

Olkaa hyvä. Tämä on sydämellä tehty. Nostalgisesti teidän, Joppe Ranta

Share