Retkinikkarin tarinat / Rantapirtti / Mökkiprojekti / Mökin mallissa on jotain tuttua

Mökin mallissa on jotain tuttua

with Ei kommentteja

Rantapirtin kesämökki on ollut alkujaan sellainen perinteinen harjakattoinen rakennus. Kun sen korvaajaa ryhdyttiin suunnittelemaan, oli aluksi ajatuksissa sellainen metsäkämpän tyylinen ja tietenkin samalle paikalle, kun vanha. Eräänä kesäisenä iltana auringonlaskun ihastelu tontin ylärinteellä pisti ajatukset uusiksi. Tulevassa mökissämme on paljon muualta tuttua.

Hirsirunko oli siirretty paikalle lähitienoolta ja pystytettiin töyräälle, noin kymmenen metrin päähän rannasta. Talon tupa oli tuon hirsirungon kokoinen. Keittiö, eteinen ja vintti oli rakennettu nk. pitkästä tavarasta.

Vaarini rakentaman mökin toisessa päässä oli tupa ja toisessa päässä taloa eteinen ja keittiö. Alunperin vintille meni portaat eteisestä, mutta ne muutettiin kulkemaan verannan puolelta samaan aikaan kun verantaa laajennettiin ja sen ala tuplattiin. Itseasiassa se laajennus oli lopun alkua, sillä kun verannan päältä kattoa levennettiin, jäi sen ja vanhan katon väliin ikävä taite. Se keräsi likaa ja pudonneita lehti, joten vuosien varrella siihen alkoi kasvaa sammalta. Kun mökki oli vuosia yksikseen, eikä kattoa putsattu, alkoi se vuotaa ja mädättää rakenteita.

Mökkiä laajennettiin lisäämällä verannalle tuplasti leveyttä alkuperäiseen verrattuna. Samalla kattoon tuli tuollainen loivempi levike.

Vanha mökki oli rakennettu reilun kymmenen metrin päähän järven rannasta, joten kun selvisi, ettei vanhaa mökkiä voi enää elvyttää, oli selvää, että uusi mökki rakennettaisiin samalle paikalle. Mökin malliksikin ajateltiin sellaista vanhan eräkämpän tyylistä harjakattoista taloa.

Meillä on tapana istuskella tontin ylärinteellä tuplapenkillämme ja ihailla maisemia. Kun kerran illalla istuimme samalla paikalla auringonlaskua ihastellen, tajusimme että tässähän sen mökin pitää olla. Ja mökissä isot ikkunat, joista voimme katsella järvelle. Aurinko tulisi aamulla esiin vasemmalta ja illalla se laskeutuisi oikealle, joten voisimme seurata lähes koko päivän kulun nojatuolista, ikkunan takaa. Joskus vanhoilla päivillä tulisimme varmasti kiittämään tätä päätöstä.

Aurinko laskee tuonne oikelle, värjäten maiseman kauniin keltaiseksi.

Tutkimme netistä monen valmistajan mallistoja. Etsimme pulpettikattoista, jossa olisi isot ikkunat. Mitoiltaan mieluummin neliö, kuin pitkulainen. Kapealle tontille ei kovin leveä sopisi nätisti. Kävimme parinkin firman puheilla ja malleja katsomassa useissakin. Sattumalta osuin Nurmijärvelle Kontio-talofirman näyttelyyn ja sieltä se löytyi. Mallissa oli jotain hyvin kiehtovaa ja tuttua.

Kuvat Helsingin kaupunginmuseo.

Kontio Sky Housen malli muistutti helsinkiläistä lippakioskia. Wikipedian mukaan Lippakioski on lipallinen puurakenteinen suorakaiteen muotoinen rakennus. Kioskin ikkunallisessa etuosassa lipan alla on myyntitiski. Kioskin takana on ovi. Sisätilat on jaettu kahteen osaan myynti- ja varastopuoleen, joiden välissä on liukuovi. Ne ovat 1930-luvun lopulla suunniteltuja myöhäisfunktionalistisia ja 1940-lukua edustavia, makeis- ja virvoitusjuomakioskeja. Kioskit rakennettiin aikoinaan keskeisille paikoille linja-auto- ja raitiovaunulinjojen päätepysäkeille sekä puistojen reunamille.

Mustavalkokuva on Nurmeksen museon kokoelmista.

Toinen mielleyhtymä mikä tuosta rakennuksesta tuli, on tietenkin laavu. Korkea etureuna, viisto katto ja matala takaseinä. Laavu on perinteinen tuttu majoittumiseen tarkoitettu rakennelma, jota on paljon käytetty suomalaisessa eräkulttuurissa. Laavun edessä on pidetty tulta, joka lämmitti nukkujia ja jolla voitiin valmistaa ruokaa. Laavun etureunassa on hienoa istua ja katsella tulta sekä ympärillä aukeavaa luontoa. Se on kuin valtava screeni. Samaa fiilistä taidamme hakea myös mökistä, jonka isosta ikkunasta voisimme katsella upeaa itähämäläistä järvimaisemaa ja suomalaista luontoa.

Tällainen. Eikös tulekin lippakioski ja laavu mieleen?

Tulevassa mökissämme viehättää sen yksinkertaisen tyylikäs muoto. Sellainen istuu varmasti hyvin metsän keskelle. Nyt vain odotellaan piirustuksia, niin saamme laitettua lupahakemuksen Heinolan rakennusvalvontaan.

Kun kaikki joskus tulee valmiiksi, niin aika tarkalleen tällä kohtaa me istumme ja katselemme mökin ikkunasta järvelle.
Tässä pieni muutosleikki
Share