Retkinikkarin tarinat / Niksit / Joulupuu hyötykäyttöön

Joulupuu hyötykäyttöön

with Ei kommentteja

Loppiaiseen se loppuu, Joulu nimittäin. Koristeet kerätään laatikkoon, kyntteliköt sammutetaan ja pakataan pois. Joululiinat rullataan talteen ja yritetään saada kuusi huushollista pihalle varistelematta kaikkia neulasia lattialle.

Hesari kertoo, että Helsingin seudun ympäristöpalvelut kerää alueeltaan 50 000 – 60 000 joulukuusta ja kuskaa ne Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen. Siellä niistä tehdään haketta kompostointia varten.

Kun koko Suomen mittakaavassa jouluksi sisälle on raahattu useampi satatuhatta kuusta, ei niiden kuskaaminen jätteeksi ihan ilmaista ole, eikä saasteetontakaan. Siksi onkin kannatettavaa, jos voi itse hyödyntää oman kuusensa.

 Kuivunut kuusi pihalle, oksat pois ja runko pieniksi. Oma joulupuu kannattaa ottaa risukeitinkäyttöön tekemällä siitä valmiiksi sopivaa polttopuuta talven varalle. Oksat voi pätkiä kirveellä osiin ja runkopalikat halki.

 Vaikka tämän keitintyypin ideana on saada siihen käytettävä polttoaine suoraan luonnosta, ei haittaa jos ensimmäisen pesällisen kantaa mukanaan. Silloin saa varmasti sytyttää kuivilla puilla tulet.

En pyri väittämään, että kyseessä olisi valtava ekoteko, mutta hyvän mielen sillä saa varmasti aikaan ja onhan siinä selkeä hyötykin.  Joulukuusta ei tarvitse kyörätä autolla minnekään, eikä risukeittimen syttypuutakaan tarvitse hankkia mistään muualta.

kuusetkolletion kopio

Share