Retkinikkarin tarinat / Ruoka / Grillipannulla papadeja

Grillipannulla papadeja

with Ei kommentteja

Ei liene kenellekään Retkinikkarin seuraajista jääneen epäselväksi, että olen tykästynyt peltiseen nuotiopaistinpannuun. Tykkään tehdä sillä kaikenlaista evästä ja kokeilla uusia juttuja. Nyt olisi papadien vuoro.

retkinikkari-1957

Sain tutulta nepalilaiselta kaverilta paketin papadeja. Niitä joita tarjoillaan rapeina alkupaloina nepalilaisissa ravintoloissa, usein jonkun kastikkeen kanssa.

Papadeja myydään puolivalmiina paketissa ja ne valmistetaan tandooriuunissa rapeiksi ja hieman ruskeiksi pinnaltaan. Minä pidän niistä kovasti.

Kotikäytössä papadit voi valmistaa mikroaaltouunissa, mutta ei niihin siellä sellaista tulen makua saa.

Miltäs papad maistuisi nuotiolla?

retkinikkari-1946

Tietenkin rupesin heti miettimään retkivaihtoehtoa, koska papad on kooltaan juuri käyttämäni paistinpannun pohjan kokoinen. Paistinpannulla ne valmistuvatkin hyvin, mutta  vaativat öljyä, etteivät pala kiinni.

Ne syntyvät yhtä hyvin nuotiolla tai risukeittimellä. Paistinpannulla papadin pinta jää öljyiseksi, mutta olin jo ihastunut ajatukseen saada tätä herkkua nuotion ääressä, joten se ei olisi iso murhe.

retkinikkari-1951

Kävikin niin, että samaan aikaan keksijätuttuni näytti uutta innovaatiotaan, kun hän oli tehnyt kotiuunia varten  makkaranpaistotelineen sukulaiselleen. Hän oli leikannut pohjan pois paistinpannustaan ja hitsannut siihen tilalle ritilän.

Tajusin heti, että tuossa on vastaus huutooni. 

retkinikkari-8026

Kinusin oman grillipannun ja ryhdyin heti testaamaan.  Papad valmistui niin upeasti nuotiolla, ettei tavallinen tallaaja tandooriuunia enää kaipaa. Pitkällä varrella pannua sai sopivasti liikuteltua liekin ja hiilloksen päällä, jotta papad ruskettui tasaisesti. Välillä se piti sormin kääntää ja paahtaa toinenkin puoli.

Sitten valmiit rapeat papadit lautaselle ja uutta paistamaan. Kun pino on sopiva, istutaan nauttimaan. Papadista lohkaistaan sopiva pala ja dipataan tomaatti-chutneyssa tai vastaavassa.

retkinikkari-8015

Tomaatti-chutney

Reseptejä on paljon erilaisia, mutta tässä on yksi: Paista jokunen  murskattu kirsikkatomaatti pannulla. Pilko vihreä paprika ja laita pannulle. Tee sama muutamalle valkosipulinkynnelle. Lisää muutama ruokalusikallinen limen menua tai etikkaa, garam masala -maustetta, hieman suolaa ja sokeria sekä minttujauhoa. Väkevän ystävät voivat laittaa sekaan reiluisti chiliä.

Seos kaadetaan tehosekoittimeen ja lisätään pieni keitetty peruna. Chutney lusikoidaan kulhoon ja laitetaan jääkaappiin. Ennen tarjoilua voi makua pehmentää hieman sekoittamalla chutneyn joukkoon jugurttia.

retkinikkari-1953

Grillipannulle on yllättävän paljon muutakin käyttöä

Kun pyörittelin grillipannua nuotiolla, tuli sille monta uutta käyttöideaa. Kun pannulle laittaa viilletyt makkarat, voi pannua käännellä hiilloksen mukaan, eikä ole vaaraa makkaroiden putoamisesta nuotioon. Eli heti paljon kätevämpi, kuin  perinteinen makkaratikku.

retkinikkari-8044

Ananas saisi ritilän läpi kauniin paahteen pinnalleen. Miksei sillä tekisi hyviä paistinperunoitakin, kyljyksistä nyt puhumattakaan. Tinapaperiin käärityt suklaiset uunibanaanit on mukavampia liikutella ja paistaa ritilän päällä.   Itseasiassa grillipannu sopii yllättävän monen ruoka-aineen grillaamiseen ja hyvin terveellisesti, kun ei tarvitse käyttää öljyä.

Ritilöitähän on olemassa, mutta pannun reunat on idean ydin. Varren päässä grillipannua voi kätevästi käännellä, heilutella, vispata, eikä ruoka putoa. Käsittämättömän hauska tuote.

retkinikkari-8051

Share