Retkinikkarin tarinat / Ruoka / Tuhdit eväät

Tuhdit eväät

with Ei kommentteja

Nyt kun pääsiäisajan paasto alkaa olla ohitse, voisi loppukuun viettää vanhojen tuhtien eräherkkujen seurassa. Palvikylkeä entisaikojen salojen samoilijat kuskasivat repussaan. Savustettu kylki säilyi voipaperiin käärittyä viikkoja.

10268540_561213577309167_7298596589278367589_n

Vaikka nykyisin viimeiset käyttöpäivät kolkuttavat jo heti ostaessa ovella, pysyy palvikylki syömäkelpoisena viileässä säilytettynä kuukausia. Mikäpä olisi perinteikkäämpää, kun levittää voita ruisleivälle ja siihen kimpale palvikylkeä. Eipä näkynyt kurkkuja tai salaatinlehtiä, sillä ”heinää” pidettiin pupujen ruokana.

1510664_561213587309166_8248432640333672000_n

Savustettu palvi käy myös tuhdittamaan hernekeittoa, syötäväksi perunoiden kanssa tai täytteeksi Silavapannukakkuihin, jos ihan puhdasta silavaa ei ole saatavilla.

1901324_561213563975835_1199175175323405368_n

Kun ne Madventuresit syksyllä julisti Lihattoman Lokakuun, niin mennäänkö toukokuun alkuun ”Heinättömän Huhtikuun” merkeissä.

Ihan vaikka vaan vitsinä ja eräperinteitä kunnioittaen

1926740_561213500642508_8053031615180077574_n

Share